Zgodba

DSC_7145Rok’s arašidovo maslo, ki je 100-odstotno naravno arašidovo maslo, je začelo nastajati, ko je moja tehtnica kazala kar 113 kilogramov. Toliko sem jih imel približno tri leta nazaj.

Neko nedeljsko popoldne sem zdolgočaseno listal po revijah, vmes pa klepetal s prijatelji. Ustavil sem se pri reklami, na kateri se je nastavljal moški z izklesanimi mišicami. Besede, ki sem jih izrekel na glas, da bom čez eno leto tak kot on, so mi spremenile življenje.

Prijatelj, ki me je slišal, je segel z roko proti meni in dejal: “Staviva!”

V želji po uresničitvi cilja sem se začel gibati in paziti na prehrano. Nikakor se pa ni mogel posloviti od moje velike ljubezni – to je arašidovo maslo. Sem namreč velik ljubitelj vsega, kar je povezano z ZDA. Poleg arašidovega masla, obožujem tudi country glasbo, rad si nažgem tudi kralja rock´n´rolla, Elvisa Presleyja.

Maslo brez sladkorja in soli je težko najti

Moral se bom odpovedati arašidovemu maslu, ni druge,” sem razmišljal. Kozarčki masla, postavljeni na trgovskih policah, so bili polni sladkorja, soli, olj in drugih konzervansov. Vsega, čemur sem se po novem izogibal. “Kaj pa, če si ga pripravim sam? Takšnega, ki ne bo imel dodane soli in sladkorja? Popolnoma naravnega.”

Prvi poskusi mletja so se končali s krvavimi prsti. Za en lonček masla sem porabil kar en kilogram arašidov, uspel mi je šele po eni uri. Sem pa vsaj vedel, da ob njem ne bom grešil! Ustvaril sem maslo z bogatim okusom, ki se počasi topi v ustih in pusti odličen dolgotrajen okus. Pa čeprav brez soli, sladkorja, olj in drugih konzervansov.

Med raziskovanjem po spletu sem ugotovil, da vsebuje zdrave maščobe in cel kup beljakovin. Zato je tako priljubljen tudi pri rekreativcih in športnikih.

Ker ne vsebuje glutena, je nalašč za tiste, ki se mu izogibajo, ter veganom. Odkril sem tudi čudovite recepte, tako da si ga nisem pripravljal samo kot namaz na kruhu.

Neko popoldne, ko sem odhajal na trening, sem kozarček svojega masla ponudil trenerju, ki me je pridno mučil vsak teden. Bil je navdušen, pozitivne odzive sem prejemal tudi od prijateljev in znancev.

Moj prvi mlinček, ki je prav tako iz ZDA, in drugi kuhinjski pripomočki, s katerimi je nastajalo maslo, kmalu niso več zadostovali, da bi lahko sledil povpraševanju. Odločil sem se za nov korak. Maslo sem dal testirati na Nacionalni laboratorij in dobil novo potrditev. Ostala je le še ena ovira: kako do novega mlinčka, s katerim bi dohajal povpraševanje.

Kickstarter kampanja kot odskočna deska

Z dvema inženirjema sem osnoval nov mlinček za mletje arašidov, idejo pa uresničil prek kampanje na Kickstarterju. Cilj 5.352 dolarjev je bil dosežen 12. dan, ob koncu kampanje pa sem z ekipo naštel 5.859 dolarjev. Za 232 podpornikov smo zmeli 120 kilogramov arašidov, kozarčke pa poslali v njihove nabiralnike še prej, kot smo obljubili v kampanji.

Danes skozi mlinček, ki se nahaja v specializirani kuhinji, zdrsne kar tona arašidov, ki jih uvažamo iz Argentine. Te nato skrbno pregledamo, neprimerne odstranimo in zavržemo, tako da maslo sestavljajo le najboljši arašidi. Arašide sveže pražimo in zmeljemo v maslo. Recept za Rok’s arašidovo maslo sicer ostaja skrivnost.

Leto pozneje, ko se je stava iztekla in je napočil čas za rezultate, sem stavo izgubil. Pa ne za to, ker ne bi sledil svojemu cilju (še vedno mu) in ne bi izgubil kilogramov. Temveč zato, ker je komisija, sestavljena iz mojih prijateljev, odločila, da moje trebušne mišice niso povsem takšne kot mišice manekena (smeh)

Podpis